Kom gerust eens kijken

Plan een rondleiding

Motorische ontwikkeling bij jonge kinderen

Motorische ontwikkeling is het proces waarbij kinderen spieren leren gebruiken en beheersen. We maken onderscheid tussen grove (of grote) motoriek en fijne (of kleine) motoriek. Onder grove motoriek vallen bewegingen als lopen, dansen, fietsen en een bal gooien en vangen. Bewegingen die meer aandacht en concentratie vergen vallen onder fijne motoriek. Denk aan kleuren, schrijven, een kraaltje pakken en veters strikken. Grove en fijne motoriek zijn nauw met elkaar verbonden. Een kind moet vaak een bepaalde vaardigheid binnen de grove motoriek beheersen voordat het toe is aan taken binnen de fijne motoriek. Motoriek speelt een belangrijke rol in de algemene ontwikkeling van kinderen. Bij het ontdekken de wereld is het noodzakelijk dat je kunt bewegen en dingen kunt voelen, vasthouden en verplaatsen. Maar ook de ontwikkeling van spraak en het uiten van emoties vraagt om goede motorische vaardigheden.

Motoriek 1

Het verloop van de motorische ontwikkeling bij kinderen

De motorische ontwikkeling van kinderen begint al bij de geboorte. In het eerste levensjaar worden spieren sterker en ontwikkelt een kind al bewegingspatronen. Ze leren reiken, grijpen en rollen, kruipen, staan en lopen. Op peuterleeftijd gaat deze ontwikkeling verder. Het evenwichtsgevoel en de oog-hand coördinatie wordt beter. Kinderen leren vaardigheden als rennen, springen, een bal overgooien en klimmen en klauteren, maar ook grote kralen rijgen, bladzijden van een boek omslaan en een makkelijke puzzel maken gaat steeds beter. Gaandeweg leert een kind zich steeds beter aan te passen aan de omgeving. Zo zal het zijn voeten optillen als hij over een drempel stapt bijvoorbeeld. Hoe ouder een kind wordt, hoe meer complexe motorische vaardigheden het leert.

Motoriek Icon

Veel aandacht voor motorische ontwikkeling in peuterspeelgroep

In onze peuterspeelgroep besteden we veel aandacht aan motoriek. Wanneer blijkt dat een peuter wat extra ondersteuning nodig heeft in de ontwikkeling van zijn grove en/of fijne motoriek bieden we een VVE-programma aan.

Mozaïek (
Doetinchem
)
Hogenkamp (
Doetinchem
)
De Horizon (
Doesburg
)
De Wetelaar (
Doesburg
)
Hagen (
Doetinchem
)
Het Noorderlicht (
Doetinchem
)
De Woordhof (
Hummelo
)
Jan Ligthart (
Zelhem
)
De Klimtoren (
Drempt
)
De Huet (
Doetinchem
)

Nog een vraag voor je mee komt spelen? Stel hem hier!

Neem gerust contact op

    * verplicht veld