Kom gerust eens kijken

Plan een rondleiding

Onze peuterspeelgroepen

De peutertijd is best een spannende tijd. Tussen de 2 en 4 jaar maakt je kind namelijk grote stappen. Ze leren snel, groeien hard en ontwikkelen in rap tempo nieuwe vaardigheden. Van waggelende dreumes ontwikkelt je kind zich tot ondernemende kleuter. Kinderen die naar de peuterspeelgroep (voorheen peuterspeelzaal) gaan leren dingen die belangrijk zijn voor een goede start op de basisschool.

Waarom Peuterspeelgroep Spelenderwijs:

  • Rijke speel- en leeromgeving
  • Intensieve samenwerking tussen opvang, school, zorgprofessionals en ouders
  • Soepele overgang en warme overdracht naar de basisschool

Plezier maken terwijl je groeit

Peuters van 2 tot 4 jaar krijgen in een rijke speel- en leeromgeving alle ruimte om te groeien, te leren en het beste uit zichzelf te halen. Samen maken we veel plezier. Jouw kind maakt vriendjes, leert samen te spelen, te delen en respectvol te communiceren. Dat is goed voor zijn sociale ontwikkeling. Door zelf te ervaren groeit je peuter en krijgt het vertrouwen in zichzelf en anderen. En kan je peuter al iets goed? Dan geven we hem een compliment. Zo gaat iets moeilijk doen ineens makkelijk.

Homepage Motoriek Achtergrond

Intensieve samenwerking met professionals en ouders

Onze pedagogisch medewerkers kijken goed wat jouw kind al kan en waar het nog wat hulp bij nodig heeft. En als het nodig is maken zij – met jouw toestemming – gebruik van de expertise van de leerkracht, intern begeleider of zorgprofessional. We werken namelijk intensief en fijn met elkaar samen. En zijn er bijzonderheden of ontwikkelproblemen?

Dan worden die tijdig opgemerkt en krijgt het kind de juiste zorg, ondersteuning en/of begeleiding. Natuurlijk werken we ook nauw samen met ouders. We houden je goed op de hoogte en evalueren de ontwikkeling van je kind regelmatig. Wat heeft het al bereikt? Waar kan er nog wat extra aandacht aan worden besteed? Samen zorgen we ervoor dat jouw kind zich prettig voelt en alle kansen krijgt zichzelf te ontwikkelen.

Soepele overgang naar de basisschool

Komt jouw kind bij ons spelen? Dan raakt hij op een natuurlijke manier al vertrouwd met de basisschool. We nemen regelmatig een kijkje op de school, spelen met de kleuters van groep 1, stemmen thema’s op elkaar af en vieren feestjes samen. De juffen en meesters van groep 1 zijn geen onbekenden voor je kind, want zij komen regelmatig even langs. Zo is de overgang naar de basisschool straks niet zo spannend en voelt je kind zich heel snel thuis.

Warme overdracht

Als een kind naar de basisschool gaat vindt er een warme overdracht plaats in de vorm van een overdrachtsgesprek met de pedagogisch medewerker, de leerkracht van groep 1 en de ouder. De peuterspeelgroepen en de leerkrachten van groep 1 t/m 3 werken met een gezamenlijk kindvolgsysteem waarmee we de ontwikkeling van het kind nauwgezet in kaart brengen. En vind jij dat goed? Dan dragen wij deze gegevens over aan de leerkracht van groep 1. Zo weet de nieuwe juf op meester precies wat jouw kind al heeft geleerd en hoe het zich heeft ontwikkeld. De meeste kinderen van de peuterspeelgroep van Spelenderwijs gaan naar de IJsselgraafschool in hetzelfde gebouw. Maar ook als jij voor een andere school kiest, zorgen we voor een zorgvuldige overdracht.

Homepage sociaal achtergrond

Twee of vier dagdelen per week

Peuters komen twee dagdelen per week vier uur spelen zodat ze zich snel bij ons thuis voelen en er altijd vaste vriendjes op de groep zijn. Heeft je kind een extra steuntje in de rug nodig, bijvoorbeeld omdat er sprake is van een taalachterstand of sociale en psychologische problematiek? Dan kan er een Vroeg- en Voorschoolse Educatie (VVE)-indicatie worden afgegeven en mag je kind, volledig vergoed door de gemeente, twee extra dagdelen komen. Het consultatiebureau geeft deze VVE-indicatie af. Het VVE programma is voor kinderen van 2- 6 jaar en loopt dus door in groep 1 en 2 van de basisschool.

VVE-ontwikkelingsgebieden

Wanneer je peuter in aanmerking komt voor VVE, krijgt het een programma aangeboden op de volgende ontwikkelingsgebieden:

  • Sociaal emotionele en persoonlijkheidsontwikkeling
  • Denkontwikkeling en ontwikkeling van het rekenen
  • Taalontwikkeling ontwikkeling en ontwikkeling van lezen en schrijven
  • Ontwikkeling van de fijne en grove motoriek

Openingstijden

Onze peuterspeelgroepen zijn iedere dag open van 08.30 – 12.30 uur. Kom je je kind brengen, dan neemt de pedagogisch medewerker alle tijd voor de overdracht en kan je kind rustig afscheid van jou nemen. Zo raakt je peuter snel gewend en kan hij lekker spelen. We starten de dag met een kringmoment waarbij er aandacht is voor elkaar. Samen zingen we liedjes, kiezen we het hulpje van de dag en vertellen we de kinderen wat we allemaal gaan doen. We werken met activiteiten behorende bij thema’s die elk ontwikkelingsgebied stimuleren. In de ruimte zijn verschillende speel- en leerhoeken, zoals een knusse huishoek, een stoere bouwhoek en een gezellige voorleeshoek. Iedere dag eten we samen fruit en natuurlijk spelen we ook lekker buiten. En kom je je kind weer ophalen? Dan zorgt de pedagogisch medewerker natuurlijk weer een prettige overdracht.

Mozaïek (
Doetinchem
)
Hogenkamp (
Doetinchem
)
De Horizon (
Doesburg
)
De Wetelaar (
Doesburg
)
Hagen (
Doetinchem
)
Het Noorderlicht (
Doetinchem
)
De Woordhof (
Hummelo
)
Jan Ligthart (
Zelhem
)
De Klimtoren (
Drempt
)
De Huet (
Doetinchem
)

Nog een vraag voor je mee komt spelen? Stel hem hier!

Neem gerust contact op

    * verplicht veld