Kom gerust eens kijken

Plan een rondleiding

Sociaal-emotionele ontwikkeling bij jonge kinderen

Sociaal-emotionele ontwikkeling bij kinderen is belangrijk voor hun gehele ontwikkeling. Een kind dat zich sociaal-emotioneel goed ontwikkelt, zit goed in zijn vel, kan met zijn gevoelens omgaan en is in staat relaties op te bouwen en eigen keuzes te maken. Sociaal-emotionele ontwikkeling is een dynamisch proces. Kinderen leren vaardigheden die ze helpen bij de ontwikkeling van een eigen ik. Sociale contacten met anderen spelen daarbij een belangrijke rol. Kinderen leren reacties van anderen te herkennen en begrijpen, ze leren zich in te leven in anderen en lichaamstaal te lezen. Zo krijgen ze steeds meer zelfvertrouwen. Kinderen die zich sociaal-emotioneel goed ontwikkelen zijn in staat beter te leren en kunnen zich sociaal redden.

Foto 2 Sociaal

Sociaal-emotionele ontwikkeling bij peuters

De wereld van peuters wordt steeds groter. Ze krijgen een eigen wil en zoeken grenzen op. Ze willen dingen zelf doen, maar dat lukt natuurlijk niet altijd meteen. En dat resulteert nog wel eens in een boze bui. Het is belangrijk dat ze met emoties leren om te gaan. Doordat peuters steeds meer in contact komen met anderen (volwassenen en kinderen) zien ze dat anderen dezelfde emoties hebben. Ze leren zich te verplaatsen in anderen, conflicten op te lossen en zichzelf in bepaalde situaties te beheersen.

Sociaal icon

Problemen door te weinig aandacht aan sociaal-emotionele ontwikkeling

Wanneer er te weinig aandacht wordt besteed aan de sociaal-emotionele ontwikkeling bij kinderen kan dat tot problemen leiden. Wanneer een kind conflicten niet leert te hanteren, zijn eigen gedrag niet leert te sturen en zijn impulsen niet onder controle heeft, kan dat leiden tot een laag zelfbeeld, angst, koppigheid en besluiteloosheid. Gedragsproblemen en verminderde leerprestaties kunnen het gevolg zijn. De belangrijkste voorwaarde voor een goede sociaal-emotionele ontwikkeling bij kinderen is dat ze zich emotioneel veilig voelen, zowel thuis als op de opvang. Kinderen die naar een peuterspeelgroep gaan krijgen alle ruimte zichzelf te zijn en op sociaal gebied van alles te ontdekken en oefenen.

Mozaïek (
Doetinchem
)
Hogenkamp (
Doetinchem
)
De Horizon (
Doesburg
)
De Wetelaar (
Doesburg
)
Hagen (
Doetinchem
)
Het Noorderlicht (
Doetinchem
)
De Woordhof (
Hummelo
)
Jan Ligthart (
Zelhem
)
De Klimtoren (
Drempt
)
De Huet (
Doetinchem
)

Nog een vraag voor je mee komt spelen? Stel hem hier!

Neem gerust contact op

    * verplicht veld